Historien om KROGs Fiskerestaurant

Bg 5

Hos KROGs er vi en del af en over 100 år gammel historie – en historie, som vi er stolte af at være en del af og bygge videre på.

KROGs Fiskerestaurant åbnede første gang i 1910 og har siden 1915 har haft til huse i vores smukke lokaler på Gammel Strand. Restauranten har gennem årene har skiftende ejere og stil, men kvalitet, fisk og klassisk kogekunst har altid været omdrejningspunktet.

Vi – de nuværende ejere – overtog restauranten i april 2014 og har med respekt for stedets sjæl givet KROGs et frisk pust. Vi ønsker at føre stedet tilbage til den stil og den atmosfære, der kendetegnede stedet, da det åbnede første gang. Dengang var der plads til liv og glade dage uden alle de stive hvide duge, som siden blev KROGs varemærke på godt og ondt.

Christian Krogs fiskerestaurant

Gammel Strand var i århundreder Københavns centrale fisketorv. Derfor var det naturligt at placere den her, da Christian Krog – også kendt som Østers-Krog – ville åbne en fiskerestaurant i 1910. Christian Krog stod også bag Østerskompagniet, som dengang præsenterede de bedste østers, der var til at opdrive – og som var af samme kvalitet som dem kongen fik.

De første par år lå restauranten et par husnumre længere nede i gaden, men i 1915 rykkede Krogs Fiskerestaurant ind i de nuværende lokaler i nr. 38. Her brugte Christian Krog en formue på at sætte stedet i stand i den stil, der stadig kendetegner stedet.

Siden Christian Krogs tid har fiskerestauranten haft skiftende ejere. Blandt andet overtog hr. Berg og hans kone Jutta stedet i 1918, og det var især takket være deres arbejde, at stedet fik sit gode renommé. Mange af KROGs klassiske retter blev oprindelig skabt af Jutta i køkkenet.

Lokalerne har også ændret sig gennem årene, men med hjælp fra Nationalmuseet er stedet i flere omgange blevet ført tilbage til det klassiske udtryk med stuk og sprossede vinduer, som Christian Krog skabte for næste 100 år siden.

Orson Welles på KROGs

Da den berømte skuespiller og instruktør Orson Welles besøgte Krogs Fiskerestaurant fik han serveret stedets klassiske bouillabaisse. Den faldt i hans smag, og siden udtalte han, at KROGs var den eneste restaurant nord for den franske riviera, som formåede at lave en ordentlig bouillabaisse.

Vi tror på, at hvis Orson Welles stadig levede og besøgte os, ville han i dag få samme oplevelse.