Christian Krogs fiskerestaurant

Bg 5

Christian Krog åbnede sin forretning Østerskompaniet og fiskerestaurant i 1910 med udsigt til kanalen, Thorvaldsens Museum og Slotskirken. Mellem 1910 og 1915 lå restauranten i nr. 34, hvorefter KROGs Fiskerestaurant flyttede ind i de nuværende lokaler i nr. 38.

I følge Kraks Vejviser lå her allerede en beværtning registreret som ” Sørensen N.P. Værtshusholder” og i kælderen en fiskehandel ejet af C.F. Christiansen.

”Hr. Krogs ønske med Hensyn til selve Restaurationslokalets Udstyrelse var at få et hyggeligt og smukt Rum. Det måtte ikke være nogen almindelig Café, men skulle være et udpræget Østers- og Fiskerestaurationslokale.” Architecten – Meddelelser fra Akademisk Arkitektforening, 19/5 1917. Dele af det originale interiør står stadig med stilfærdige møbler, smuk stukkatur, og sarte farver.

Christian Krog satte restauranten i stand vinteren 1915-16 for 80.000kr, hvilket svarer til ca. 4 millioner i dagens penge.

Østers-Krog var Christian Krogs tilnavn i folkemunde, og restauranten er den dag i dag stadig kendt for sine østers.

Krogs var oprindeligt stedet, hvor skaldyr blev renset og pakket for så at blive solgt. Senere blev alle østers renset og pakket ved Limfjorden. Krogs Fiskerestaurant blev den vigtigsted aftager af Limfjordsøsters på linje med kongehuset.

300 østers blev hver dag åbnet i kælderen og kørt op til kunderne i restauranten i den lille elevator.

Christian Krog trak sig tilbage i 1918, og Niels Berg og hans kone Jutta overtog restauranten. Det var især takket være deres indsats, at stedet fik sit fantastiske renommé. Allerede dengang stod folk i kø udenfor for at få en plads i restauranten. Dengang nåede man tre hold på en aften. Gæsterne blev ikke siddende så længe, men spiste deres mad og gik så hurtigt igen.

Med bistand fra Nationalmuseet i 1980’erne er det klassiske eksteriør genskabt kendetegnet af de sprossede vinduer, som Christian Krog udstyrede restauranten med for næste 100 år siden.

Orson Welles og andre berømtheder på KROGs

Da den berømte skuespiller og instruktør Orson Welles besøgte KROGs Fiskerestaurant fik han serveret stedets klassiske bouillabaisse. Den blev han så begejstret for, at han fortalte til en dansk avis,  at KROGs var den eneste restaurant nord for den franske riviera, som formåede at lave en ordentlig bouillabaisse.
Hvis Orson Welles stadig levede og besøgte os i dag, håber vi, at han ville få den samme oplevelse.

Kongelige, adelige og godsejere spiste altid på Krogs, når de var på besøg i København.

I løbet af 1930’erne var den svenske konge en hyppig gæst. Kongen bestilte altid fjordrejer, som han spiste med ske af en dyb tallerken.

Sven Kruse, leverandør af fisk til Krogs gennem mange år, husker tilbage:
”Godsejerne og de adelige kom i deres store biler med privatchauffør. For eksempel den gamle Treschow fra Torbenfeld. Selv under krigen kom han i bil, selv om private ikke kunne få benzin. Han kunne tillade sig at køre, fordi han havde en gasgenerator monteret på bilen. Den kørte på træ, og han havde masser af træ i skovene derhjemme på godset. Chaufføren sad foran under åben himmel, og godejeren inde i en kabine. Og så havde han malet et stort dannebrogsflag på taget af bilen, så de engelske flyvere ikke skulle tro, at det var en tysk bil.” Krogs Fiskebog, PEOPLE’Spress 2006,p. 19